Stiri

CONTINUTURI DE FORMARE SI SOLUTII OPERATIONALE PENTRU SMART WORKING: PLATFORMA SWIFT SME DISPONIBILA

In primele luni ale anului 2020, odata cu cresterea globala a infectiilor COVID-19, antreprenorilor si angajatorilor li s-a cerut inchiderea activitatii sau, daca a fost posibil, transferarea acesteia catre mediul online, ei fiind pusi in situatia de a implementa, in multe situatii, solutii de teleworking care nu au mai fost anterior experimentate.
Un esantion cuprinzator de rezultate provenind din surse UE confirma faptul ca IMM-urile europene si forta de munca duc lipsa de o cultura digitala/ICT puternica si de incredere (in special cazul celor din zona Mediteraneana si Balcanica); un decalaj de competențe care, de-a lungul perioadei post-criza, a agravat lacunele preexistente in ceea ce priveste oportunitatile de sustenabilitate financiara pe termen lung.
IMM-urile europene sunt cele mai afectate de efectele negative ale pandemiei de COVID-19: Europa este ‘inchisa pentru afaceri’, si, in timp ce marile companii au avut poate sistemele necesare pentru a implementa mai rapid telemunca si lucrul ‘smart’, IMM-urile (si in special micro-intreprinderile), nu au sistemele ITC necesare, nici politicile pentru lucrul la distanta.
SWIFT SME abordeaza provocarea de a echipa microintreprinderile si IMM-urile din Europa cu instrumentele si mijloacele necesare adoptarii telemuncii ca o noua solutie competitiva pentru a putea opera in scenariile business actuale.
Acest proiect cu durata de 2 ani este co-finantat in cadrul programului Erasmus+ al Comisiei Europene si reuneste un consortiu de sase organizatii din cinci tari (Belgia, Germania, Italia, Romania si Spania).
Ca prime rezultate ale proiectului, consortiul a dezvoltat, testat si publicat online platforma oficiala RED. Platforma SWIFT SME este o versiune multilinguala si consultarea acesteia este complet gratuita, accesul nefiind limitat de necesitatea creerii unui cont de utilizator; pe durata implementarii proiectului, platforma va fi actualizata si vor fi publicate principalele milestone-uri, respectiv:
• Analiza transnationala rezultata din sursele primare si secundare pentru cartografierea cantitativa si calitativa a dinamicilor legate de fenomenul de smart-working si telemunca in randul microintreprinderilor si IMM-urilor
• Instrumente de formare si solutii operationale pentru a facilita o tranzitie facila catre noile modele business, imbratinsand paradigma smart working
• Ghiduri pentru a sustine replicabilitatea proiectului, astfel incat impactul acestuia sa fie extins dincolo de perioada de implementare
Extrem de relevanta este si sectiunea COMUNITATE a platformei: stakeholderi publici si privati din domeniul antrepreneoriatului, formarii digitale, consultantei business, etc. se vor putea alatura comunitatii de practica SWIFT SME si vor fi informati prioritar cu privire la rezultatele proiectului.


Pentru mai multe informatii cu privire la SWIFT SME:

http://www.swiftsme.eu/
https://www.facebook.com/SWIFT-SME-104501944845553